Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
Hirdetés
Hirdetés
 


A KÁPOLNA MÁSODIK 100 ÉVE

 

 

A KÁPOLNA MÁSODIK 100 ÉVE.

 

 

 

A kápolna második, a Szent István mártír harangját szintén Eberhard Henrik öntötte Pesten 1838-ban, amely Nemzetes Bózsó István ajándéka. Felszentelte Nádasdy Ferenc váci püspök. A harang súlya 158 font (59 Kg).

 

Az Olajbafőtt Szent János harangot Lengyel János és neje költségén öntötte Hornung József 1839-ben. Ezt is Nádasdy Ferenc váci püspök szentelte fel. A harang súlya 287 font (107 Kg)

 

A kápolna harangjait az első világháborúban elvitték és azóta sem pótolták, bár a helyük meg van!!!

 

"Ezen kápolna 1868-adik  évben már elhanyagolt  állapotban  volt. Szolnok város szorongatott anyagi helyzete éppen nem engedte meg, hogy ezen kápolna kitisztíttatására tetemes költséget irányozzon elő, habár beismerte és tudta, hogy erre erkölcsileg kötelezve van. Az akkori szolnoki administrator, nehogy a hívő nép őseitől örökölt vallásos kötelmeinek teljesítésétől kápolna hiányában elvonassék, 1871. év tavaszán felszólította a híveket, hogy adakozzanak ki-ki tehetsége szerint ezen kápolna kijavittatására. A kolostor jó példával kívánván előremenni, 50 Ft-ot és 800 téglát ajánlott fel a beomlott boltozat egy részének helyreállítására. A példa hatott. A hívők egy hónap alatt nemcsak, hogy összehordták a kívánt összeget, mely a költséget fedezendő vala, hanem még 80 Ft fölösleg is maradt. Az akkori szolnoki administrator ezen fölösleg erejéig négy zöld színre festett redőnyt készíttetett a torony ablakaira, melyeken eddig redőnyök nem voltak. Szóval: az akkori administratornak sikerült a hívek adakozása folytán 500 Ft költséggel nemcsak a romokból kiemelni a Szent Ferenc kápolnáját, hanem azt mind külsőleg, mind belsőleg díszesebbé varázsolni. Ezen újradíszített kápolnát a váci püspök engedélye folytán 1871-ben, augusztus 6-án Urunk Színeváltozása ünnepén, mely Pünkösd után tizedik vasárnapra esett, a hívők roppant sersege jelenlétében a nevezett administrator fölszentelte."

Folyltatás az 1944-TŐL, NAPJAINGIG menüpont alatt.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

 
Hirdetés